« Something for everyone | Main | Sheikh Prof. Abdul Hadi Palazzi explains who has a right to Jerusalem »

Sunday, April 12, 2009

Some hope for the Kitniot deprived

A friend who knows how frustrated I've been over the whole kitniot issue since we moved to Israel forwarded a very interesting piece written by Rav Dov Lior (the Chief Rabbi of Kiryat Arbah). 

While Rav Lior's politics might be called extreme (by some), he is not normally seen as being on the fringe of the Rabbinic community on halachic issues.  This is important because to date the only Rabbis who have come out with lenient positions regarding Kitniot on Pesach have been perceived as being fringe elements and/or 'light-weights' in the halachic community... rendering their pronouncements difficult for mainstream observant Jews to follow. 

The following is the Hebrew version of Rav Lior's ruling on a host of topics related to Passover observance (English translation follows)... but as I mentioned, his relatively lenient views on Kitniot are what really caught my eye:

הלכות ייחודיות בענייני פסח ע"פ פסקי הרב ליאור

בדיקת חמץ

א. מותר לכתחילה לברך ולבדוק לאור פנס חשמלי.[1]

ב. מקום שהוחזק שמכניסים בו חמץ, ובדק וניקה אותו היטב לפחות שלושה ימים לפני בדיקת חמץ, וברור לו שלא הכניס בו שוב חמץ (כגון: ארון מצרכי מזון שהפך אותו לארון כלים), הרי שהוחזק למקום שאין מכניסים בו חמץ, ומעיקר הדין אינו טעון בדיקה.[2] על כן נהגו שלא לדקדק בבדיקה יותר מדי במקומות אלה.[3]

ג. אם יש לאדם חנות או מחסן בקרבת ביתו, מרחק שבדרך כלל הולכים ברגל, יפטור אותו בברכתו בבית, ולא נחשב הילוך כזה להפסק והיסח הדעת. אולם אם צריך לנסוע לשם ברכב - יברך שוב בחנות.[4]

ד. מי שעוזב את ביתו לפני יום י"ג בניסן, ולא ישוב בזמן בדיקת חמץ (כגון: בחור ישיבה בחדרו), יבדוק בלי ברכה (אך יבדוק בדיקה כהלכתה, לאור הנר ובתחילת הלילה), בליל אותו יום בו הוא נוסע.[5]
 

קטניות בפסח

א. עדות שקבלו על עצמן שלא לאכול קטניות בפסח, עליהם לשמור על מנהג ישראל. אולם כתבו האחרונים,[6] שבמנהג זה אין לנו אלא מה שאסרו, ואין להחמיר בו מעבר לכך.

ב. קטניות שבתהליך הכשרתם לאכילה לא באו במגע עם מים, אין להחמיר בהם.[7] ולכן שמן קטניות שידוע שלא בא במגע עם מים בתהליך הייצור - כשר לפסח[8].

וכן קליות של קטניות, שברור לו שנשמרו ממגע עם מים (ובודאי שגם נשמרו ממגע עם קמח), כגון שקולה אותן בעצמו - מותרים.[9]

ג. קטניות שלא היו בזמן הגזירה אינן בכלל האיסור.[10] ולכן יש להתיר סויה,[11] וכן קינואה.[12]

ד. אפונה ושעועית ירוקה וכיוצא בהם, כשהם בתרמיליהם - נחשבים לירק ואינם בכלל קטניות[13].

ה. תערובת קטניות שהתערבה לפני הפסח - מותרת לכתחילה[14].

ו. כלים שבלעו קטניות אינם נאסרים[15].

ז. ליפתית אינה בכלל איסור קטניות, מכיוון שאינה נאכלת בפני עצמה.[16]
 

חומרי נקיון וקוסמטיקה[17]

לגבי מצרכי מזון, יש להקפיד, כמובן, לקנות רק כאלו שיש עליהם הכשר לפסח. אולם חומרי ניקוי[18], כגון: אקונומיקה, אבקת כביסה, סבוני רחצה[19] וכן כל תכשירי הקוסמטיקה, כולל שפתון[20] לנשים, ואפילו משחת שיניים - אפשר להשתמש כרגיל כמו בכל ימות השנה.
 

משהו חמץ במי כנרת

חמץ בפסח אוסר במשהו בין במינו ובין שלא במינו. אולם כלל זה אמור דווקא בדבר תלוש, כגון פירור חמץ שנפל לתוך סיר גדול או לבור מים, אך מחובר לקרקע אינו נאסר.[21] ולכן אין מקום כלל להחמיר שלא לשתות מי כינרת וכיוצא בזה.
 

הגעלת כלים והכשרתם[22]

כיור ושיש - יש לערות עליהם מים רותחים. ובכל זאת, יש להקפיד בימי הפסח, שלא להניח סירים רותחים על השיש, אלא בהפסק קרש או ציפוי נייר כסף.

כלי חרס, חרסינה וקרמיקה - אם השתמש בהם בחמץ חם או בחריף - אי אפשר להכשירם.

כלי בקליט, פלסטיק וניילון - אם השתמש בהם בכלי שני - אפשר להכשירם על ידי עירוי מים רותחים מכלי ראשון.

כלי זכוכית - תלוי במנהגי העדות, לעדות הנמשכות אחרי פסקי מרן - הכלים אינם טעונים הכשר. ואילו לעדות הנמשכות אחר פסקי הרמ"א - נוהגים להשרותם במים שלושה ימים, ולהחליף את המים כל 24 שעות.

דורלקס - ניתן להכשיר במים רותחים ממש.

תנורי אפייה וטוסטר - יש לנקותם היטב ולהדליק על מידת החום הגבוהה למשך כרבע שעה. יש להשתמש בתבניות אפייה מיוחדות לפסח.

מערבל (מיקסר) - ניתן להכשיר לאחר ניקוי יסודי של כל החלקים. אולם, אין נוהגים להשתמש בפסח באותם חלקים המשמשים כל השנה ללישת בצק.

שיניים תותבות - יש להכשירם ע"י עירוי מים מכלי.

מיקרו-גל - יש לנקותו היטב, ולאחר מכן להכניס קערה עם מים ולהרתיח עד שיעלו אדים. אם הניחו חמץ ישירות על הצלחת - יש להחליף צלחת, או לכסות בדבר מפריד.

מדיח כלים - יש לנקותו היטב (כולל המסננת), ולהפעיל אותו פעם אחת ללא כלים, באותה מידת חום שמפעילים בדרך כלל.

סיר לחץ - לנקותו היטב, וטעון הגעלה (כמו כן יש להחליף את הגומייה).
 

אכילת מזונות בערב פסח (שחל בשבת)

א. מותר לאכול בערב פסח כופתאות מבושלות[23] מקמח מצה (קניידעלך); וכשחל ערב פסח בשבת אפשר לצאת בזה ידי חובת סעודה שלישית.

ב. עוגה אפויה או פשטיד"א אפויה שיש בה קמח מצה, אין לאוכלה בערב פסח.[24]


אכילת מצת מצווה

א. מצות מכונה שמורות, כשרות לכתחילה למצת מצווה.[25]

ב. שיעור כזית מצה הוא כשליש מצת מכונה סטנדרטית.[26]

ולכן הכמות המינימלית של מצה, הנדרשת לכל אחד ואחת למשך כל ליל הסדר, הוא שיעור של מצה ושליש ממצת מכונה שמורה; שני שלישי מצה לברכת המוציא ומצוות מצה (דבעינן 2 כזיתים), שליש מצה לכורך, ושליש מצה לאפיקומן.

ג. יש לאכול את הכזית תוך משך זמן של כ- 5 דקות[27].

ד. יש להקפיד לאכול את האפיקומן לפני חצות.[28]

 
ה. מי שיש לו משמרת או נשאר ללמוד אחר חצות הלילה בליל הסדר, וזקוק  לשתות תה או קפה; על אף שבדרך כלל אין לאכול או לשתות אחר אכילת האפיקומן (חוץ מתשלום ארבע הכוסות או מים), יסמוך על השיטות שאיסור זה הוא רק עד סוף זמן אכילת מצה, דהיינו עד חצות.[29]


מרור

עלה בינוני של חסה יש בו שיעור כזית מרור.


ארבע כוסות

א. יש לשתות כל כוס מארבע כוסות תוך 4 שניות.[30]

ב. למדקדקים ראוי לחוש לשיטת הרמב"ן, שלא די בשתיית רוב שיעור כוס (רביעית), אלא יש לשתות את רוב הכוס (גם אם היא יותר מרביעית), לכן מי שקשה לו לשתות הרבה, העצה היא שיקח כוס של כ- 100 סמ"ק, שאז רוב רביעית הוא בדרך כלל גם רוב הכוס.

ג. שיעור רביעית הוא 86 סמ"ק כשיטת ר' חיים נאה.[31]


כרפס

א. יש לכוון בברכת בורא פרי האדמה לפטור את אכילת המרור.

ב. יש להקפיד לאכול פחות מכזית כרפס.[32]

[1] שהרי הטעם בגמרא הוא משום שאור הנר יפה לבדיקה ופנס יעיל יותר מנר (לא מטפטף ואין חשש שיגרום לשריפה). ולא דמי לנר חנוכה, דהואיל ונעשה הנס בנרות המנורה צריך התם דווקא נר, ואפי' בנר שבת פסק הרב פרנק בשו"ת הר צבי או"ח חלק א' סי' קס"ג, שאם אין לו נר יברך על נורה חשמלית, כ"ש בבדיקת חמץ שלכתחילה אפשר בפנס.

[2] הרב שלמה קלוגר בספרו חכמת שלמה סי' תל"ג. ושלושה ימים הויא חזקה. והדין שכתב המחבר, שהמכבד ביתו ביום י"ג טעון בדיקה, היינו דווקא י"ג אבל שלושה ימים קודם - לא.

[3] מהרש"ם.

[4] דנחלקו הפוסקים (מובא במשנ"ב סימן תל"ב סק"ז), אי הילוך מבית לחצר אחרת חשיב הפסק והיסח הדעת לענין בדיקת חמץ, ונראה לענ"ד לעשות מעין פשרה ולהכריע כך להלכה.

[5] וזה עדיף מלמנות שליח שיבדוק בזמן, שמצווה בו יותר מבשלוחו. ובליל י"ד ראוי שישמע הברכה מבעל הבית במקום שמתארח, ויבדוק כשלוחו חדר אחד עכ"פ.

[6] אג"מ או"ח ח"ג סי' ס"ג: 'ואין לנו בדבר אלא מה שמפורש שנהגו בו לאסור'. וכן מרן הראי"ה קוק  זצ"ל, באורח משפט סי' קי"ב: 'אלא שיסוד איסור שהוא מנהג הוא ג"כ תורה, אולם מ"מ אין להפליג בו בחומרות כל כך ...'. וכן כתב חק יעקב סי' תנ"ג ס"א סק"ט: 'דגם קטניות עצמו חומרא בעלמא הוא, והבו דלא לוסיף עלה'.

[7] לא יהא הטפל חמור מן העיקר. סברא זו הובאה בשו"ת מהרש"ם או"ח סי' קפ"ג, וכן בשו"ע הרב לגר"ז סי' תנ"ג ס"ה.

[8] גם לנוהגים שלא לאכול קטניות. כפי שמרן הרב זצ"ל התיר שמן שומשומין, באורח משפט סי' קי"א.

[9] לא יהא הטפל חמור מן העיקר וכנ"ל, והרי אף קליות חיטה שנשמרו מותר לאוכלן בפסח, הרי אמרו בגמרא, שמחלקין קליות ואגוזים לקטנים בערב פסח, כדי שלא יישנו.

[10] כך כתב באג"מ או"ח ח"ג סי' ס"ג, בדיון לגבי בוטנים, שאין לאסור: 'לא נאסרו אלא המינים שהנהיגו, ולא שאר מינים שלא הנהיגו מפני שלא היו מצויים אז'.

[11]  שהרי התגלה רק לפני כמאה שנה ביבשת אמריקה והובא לאירופה, ולא היה כלל בגזירה בדורות הקודמים, והבו  שלא להוסיף  עלייהו. וכן מטעם שתהליך הייצור של שמן סויה הוא ללא השריה מוקדמת במים, לכן שמן סויה כשר לפסח גם לשאינם אוכלים קטניות.

[12] לא היה בדורות הקודמים.

[13]  כי החשש בקטניות הוא, שמא יבוא להתבלבל בינם לבין דגן, אבל ירקות לא מכניס לאוצר, ולא דמי למידי דמידגן.

[14] כך פסק ר' יצחק אלחנן ספקטור בשו"ת 'באר יצחק' סי' י"א. לפי זה, כל מעדני תנובה, על אף שכתוב עליהם 'לאוכלי קטניות' - מותרים לכולם.

[15] שו"ת יחווה דעת ח"ה סי' ל"ב. לכן מותר לאלה הנוהגים שלא לאכול קטניות להתארח אצל אוכלי קטניות, ובלבד שיקפידו שלא לאכול את האורז ואת הקטניות עצמן. אולם מידת חסידות שלא לאכול גם מן הכלים, וגדול השלום.

[16] ומה שאינו ראוי לאכילה בפני עצמו - אינו בכלל גזירת קטניות.

[17] לגבי תרופות בפסח, ראה בסוף שיעור "ביעור חמץ ואיסור אכילתו".

[18] אף אם יש בזה תערובת חמץ, משום שכל דבר שאינו ראוי לאכילת כלב - פקע שם חמץ ממנו. שו"ע סי' תמ"ב ס"ט, ומשנ"ב סקמ"ג.

 [19] כתב ערוך השולחן, ביו"ד סי' קי"ז סע' כ"ט, שאין להחמיר בשאר איסורים (וה"ה חמץ בפסח) בסיכה כשתיה, מכיוון שזהו דין מיוחד רק לעניין תרומה ויום הכיפורים.

[20] למרות שניתן על השפתיים ויש לחשוש שמא תבלע; ואם כן, הרי כתב הרא"ש בפסחים בפרק כל שעה ס"א, שבחמץ חרוך שאינו ראוי לאכילה, אם בכל זאת אוכלו - יש בזה דין של 'אחשביה' ואסור; במקרה שלנו, הרי אינה מתכוונת לבולעו, ואדרבה, אינה רוצה שירד מהשפתיים, לכן כאן אין דין של 'אחשביה'. והוא הדין במשחת שיניים שאינה ראויה לכלב, ואף שיש לה טעם - הרי אדם נורמלי לא מתכוון לבולעה, ולא שייך לומר כאן 'אחשביה'. ואף אם הקטן התכוון לבולעה - אין קטן בר דעת להחשיבה.

[21] ריטב"א מס' ע"ז דף עג. לגבי איסור הנאה מעבודה זרה, שאף היא אוסרת במשהו, כדתנן 'מים במים במשהו' קובע הריטב"א, שבאופן עקרוני מחובר אינו יכול להאסר, ומתיר באר של ישראל שגוי שפך לתוכה מים של ע"ז. וה"ה לחמץ בפסח, וכן כתב ערוך השולחן בהל' פסח סי' תס"ז סעיף ל"ג, שכל מקום שכתוב חמץ שנפל לבור, הכוונה דווקא בור של מים מכונסים ולא באר שהם מים הנובעים מן האדמה.

[22] עוד בענייני הכשרת כלים ראה בסוף השיעור "ביעור חמץ ואיסור אכילתו".

[23] האיסור לאכול מצה בערב פסח, הוא רק במצה שיוצאים בה ידי חובה בליל הסדר; ובמצה מבושלת אין יוצאים ידי חובה. מאידך, ברכתה מזונות, ולכן היא עדיפה לסעודה שלישית מאשר פירות.

[24] מהר"ל מחמיר במצה עשירה בערב פסח, כי בדיעבד יוצאים בה ידי חובה בלילה. אך אם יש רק מעט קמח לדיבוק - לית לן בה.

[25] אין זה דומה לשחיטה, דבעינן שהאדם יעשה בעצמו לשמה, די בכך שתיעשה המצה ע"י המכונה לשמה, זהו גדר הלשמה הנצרך במצה. כך נהג גם מו"ר הרב צבי יהודה זצ"ל. וכן אין לחשוש במצות מכונה שמא לא נאפו כהלכה. אמנם, אם יש מאפיית מצות יד שגם מיומנים במלאכתם וגם יראי שמיים אז יש מהדרים לקחת דווקא מצות יד.

[26] כיוון שבשיעור כזית אנו נוקטים כשיטת הרשב"א, שיש ארבעה זיתים בביצה (לא כביצת תנובה שגדלה בטיפוח, אלא ביצה בלאדית שהיא קטנה יותר). וכן כשיטת הרמב"ם, שכזית הוא קצת פחות משליש ביצה, ודלא כשיטת התוס', המובאת במחבר סי' תפ"ו.

הזית הגדול בזמננו הוא הזן הנבאלי שמשקלו עד 6 גרם ונפחו 7.5 סמ"ק. במצות מכונה סטנדרטיות, בשליש מצה ודאי שיש יותר משיעור כזית, וזה הן לקולא והן לחומרא. והשיעורים הם לפי מה שמדד הר"ח נאה, וכן הסכימו חכמי ירושלים הספרדים. (ציטוט מתשובת הרב בנושא שיעור כזית)

[27] כדי אכילת פרס.

[28] לחוש לשיטות הראשונים הפוסקים כראב"ע, שזמן אכילת קרבן פסח, וממילא גם זמן אכילת מצה - הוא רק עד חצות. אך ברור שמי שלא היה יכול לקיים את המצווה לפני חצות, כגון חייל בפעילות מבצעית, יאכל אחר חצות אך בלי ברכה.

[29] שו"ת אבני נזר, או"ח סי' שפ"א.

[30] כדי שתיית רביעית.

[31] מו"ר הרב צבי יהודה זצ"ל מסר, שכך נהגו גדולי ירושלים לפסוק.

[32] על מנת שלא יתחייב ברכה אחרונה, ואז יכנס לספק ברכות באכילת המרור.



Special Laws for Pesach - Rabbi Dov Lior


Bdikat Chametz-The Search for Chametz
1) It is completely permissible to check with an electric flashlight, and to say the appropriate blessing beforehand. A flashlight is preferable to a candle since is it won't drip or cause a fire.
2) A place that Chametz was kept regularly, (for example, a food cabinet that one wants to use now for dishes) and was cleaned and checked thoroughly at least three days before Bdikat Chametz, and it is certain that no Chametz was put there afterwards; that place is now assumed to be free of Chametz* and according to the essential law, is exempt from Bdikat Chametz. Therefore, the Minhag to give such places a quick check during Bdikat Chametz. (*By virtue of those three days, the place has a Chazaka of not having Chametz).
3) If one has a store or warehouse close to his home (walking distance) then the Bracha he says for checking his home includes the second place, and walking there is not considered in interruption (Hefsek) or a distraction (Hiseach Hadaat). But if he has to drive in order to get there, he should say another blessing in the store, etc.
4) One who leaves his residence before the thirteenth of Nisan and will not return at the time of Bdikat Chametz (for example, a Yeshiva student in his room), must check according to the Halacha (by candle or flashlight, at the beginning of the night) without a Bracha, the night before he departs. (This is preferable to appointing a Shaliach to check at the regular time, since a Mitzva is greater when one does it himself. If possible, he should hear the Bracha from the host (Baal Habayit) where he is staying on the night between the 13th and 14th of Nisan, and be the host's Shaliach to check at least one room).

Kitniot on Pesach
1) Communities that accepted upon themselves not to eat Kitniot on Pesach must keep their Minhag (custom). However, great Torah scholars of recent generations, among them HaRav Kook and the Iggrot Moshe, wrote that the Minhag encompasses only those species included in the original prohibition, and that the stricture shouldn't extend beyond that.
2) There is no need to be strict about Kitniot that did not come into contact with water during their preparation. (The logic being that we shouldn't be stricter about Kitniot that about we are about grain.) Therefore, Kitniot oil that is known not to have come in contact with water during its production is Kosher for Pesach, even for those who don't otherwise eat Kitniot. Similarly, roasted Kitniot, that one is certain that they were prevented from contacting water (and obviously flour as well); for example, Kitniot that one roasted by himself, are permitted.
3) Kitniot that didn't exist (that is, they were unknown and/or existed only in far-away lands) at the time of the Gzeira (prohibition) were not included in it. Therefore, Soya and Quinoa should be permitted.
4) Legumes such as green beans and peas which are still in their pods are considered vegetables and not Kitniot.
5) A food mixture which includes Kitniot, which was mixed before Pesach, is entirely permitted (Lechatchila). Therefore, all dairy products which are stamped "for those who eat Kitniot" are permitted for everyone.
6) It is permissible to eat from dishes on which Kitniot were previously served, as long as one is careful not to eat the Kitniot themselves.
7) Liftit (which is used for making chocolate, and is derived from the same plant as Canola oil-ed.) is not included in the prohibition of Kitniot, since it itself is inedible.

Detergents and Cosmetics
Regarding food, obviously, one must be careful to buy only that which has a Hechsher (Rabbinical certification) for Pesach. On the other hand, cleaning agents such as bleach, laundry detergent and bath soap, as well as women's cosmetics and even toothpaste, can be used as usual year-round, since these products are unfit to be eaten.

A Bit of Chametz in the Kinneret Sea

Even a tiny amount of Chametz which mixes into food or drink on Pesach causes all of it to be forbidden. (This is true whether the Chametz mixes with food similar to itself or dissimilar.) However, all of this is relevant when the food or drink is detached from the ground, as in the case of a crumb of Chametz falling into a large pot or into a water reservoir (which the water was drawn into.) However, whatever is attached to the ground does not become forbidden. Therefore, there is absolutely no basis to be stringent and not to drink water from the Kinneret or any other natural body of water.

Kashering Dishes and Appliances for Pesach
1) Sink and countertop: are kashered (after thorough cleaning) by pouring boiling water on them. (If you are not sure the material they are made of can stand up to the heat without damage, consult with a Rabbi-ed.) Even after this, one should be careful during Pesach not to put a boiling-hot pot directly on the countertop, but only on a separation such as a wood board or aluminum foil.
2) Utensils made of clay pottery, china, porcelain, ceramic: if they were used for Chametz that was either hot or sharp-tasting (spicy, pungent, etc.) then they cannot be kashered.
3) Plastic, Bakelite, Nylon utensils: if they were used only for eating (cli sheni) and not for cooking, they can be kashered by pouring boiling water on them directly from the vessel the water was boiled in (cli rishon.)
4) Glass utensils: this depends on the customs of different communities. According to Minhag of the Sephardim (who go according to the Shulchan Aruch, no kashering is required. The Ashkenazi Minhag (according to the Rama) is to immerse glass dishes in water for three days, and to change the water every 24 hours.
5) Duralex: can be kashered in boiling water.
6) Baking ovens and toasters: need to be cleaned meticulously and turned up to the highest temperature for 15 minutes. Special baking pans or trays for Pesach should be used.
7) Mixer: can be kashered by meticulously cleaning all the parts. However, those parts that were used all year for kneading dough shouldn't be used for Pesach.
8) False teeth: should be kashered by pouring boiling water on them from a vessel.
9) Microwave oven: should be cleaned thoroughly. Afterwards a bowl of water should be placed inside and boiled until steam comes out. If Chametz was placed directly on the rotating plate, the plate should either be replaced or covered with something that will separate between it and the Pesach dish being heated. (But not with metal-ed.)
10) Dishwasher: needs to be cleaned thoroughly (including the filter) and operated once without dishes, at the same temperature it is usually used.
11) Pressure cooker: needs to be cleaned thoroughly and immersed in boiling water. The rubber seal should be changed.

Eating "Mezonot" Erev Pesach

1) One may eat cooked Matza balls ("Kneidelach") on Erev Pesach. When the day before Pesach is Shabbat, this is one way to perform the obligation of eating the Third Meal (Seudah Shlishit).
2) Cakes and other pastries baked from Matza flour should not be eaten Erev Pesach.

Eating the Matzot Mitzva on the Seder Night

1) Machine "Shmura" Matzot are completely valid for Matzot Mitzva.
2) The Halachic amount (Shiur) of "Kezayit" is approximately a third of a standard machine Matza. Therefore the minimum amount of Matza required for every man and woman at the Seder is one and a third machine Shmura Matzot, that is, four "Kezaytim". The breakdown is, one Kezayit for the Bracha "Hamotzei", another for the Mitzva of eating Matza (these two Kezaytim are eaten together), a third for "Korech" and a fourth for Afikoman.
3) Each Kezayit should be eaten within 5 minutes (C'dai Achilat Pras).
4) One should make sure to eat the Afikoman before Chatzot (Halachic midnight.) (Consult a Jewish timetable, updated every year, for the exact times regarding all the Mitzvot of Erev Pesach and the Seder-ed.)
5) Regarding someone who will be on duty, or continues to learn Torah after Chatzot on the Seder night and needs to drink coffee or tea: ordinarily one shouldn't eat or drink after eating the Afikoman, except for completing the 4 Cups or drinking water. In the abovementioned cases, however, one may rely on the Halachic opinions that the prohibition is only until the end of the time allotted to eating Matza; that is, until Chatzot.

Maror, the "Bitter Herb"

An average leaf of lettuce is sufficient for Maror. (Comprises a Kezayit)

The Four Cups
1) Each cup of the four cups should be drunk within four seconds.
2) Those who are careful about Mitzvot should take into account the opinion of the Ramban, who says that it is not sufficient to drink the majority of a Reviyit ("Rov Reviyit") each time, but one must drink the majority of the actual cup he is using. Therefore, if drinking a large quantity is difficult for someone, the solution is to use a cup of approximately 100 cubic centimeters in capacity, whereas the majority of a Reviyit is usually also the majority of the cup.
3) The quantity comprising a Reviyit is 86 cubic centimeters, according to Rav Chaim Naeh.

Karpas
1) When making the blessing "Boreh Pri Haadama" one should intend that the blessing include the Maror he will eat later.
2) One should make sure to eat less than a Kezayit of Karpas.

Posted by David Bogner on April 12, 2009 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c581e53ef01157015b66c970b

Listed below are links to weblogs that reference Some hope for the Kitniot deprived:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Nothing new here regarding Qitniyot. Rav Moshe Feinstein had paskened long ago that Qitniyot are a list not a category and therefore items like peanuts are not part of the custom of foods that are not eaten.

See the following Quntres: http://www.hebrewbooks.org/34836
were Harav Kook very clearly addresses the question of dry qitniyot or qitniyot that have not come in contact with water that they are 100% permissable.

Our problem is that for some reason, our Rabbinic authorities have decided to be more stringent with qitniyot than with the 5 species of grain!

Posted by: Raz | Apr 12, 2009 8:11:29 PM

what is "duralex"? is it what we know in the states as the brand name pyrex?

Posted by: bratschegirl | Apr 13, 2009 5:17:40 AM

Raz - I agree that there's nothing technically new here, but what's so refreshing is to see a well-accepted Rabbi brave enough to say it out loud! If we get a new halachic authority to get up and say this kind of thing every year for a few years, maybe our Ashkenaz children will have a better chance of enjoying Pesach as a holiday of freedom, and not a week of rearranging potatoes...

Posted by: toby | Apr 13, 2009 7:14:41 AM

Regarding food, obviously, one must be careful to buy only that which has a Hechsher (Rabbinical certification) for Pesach. On the other hand, cleaning agents such as bleach, laundry detergent and bath soap, as well as women's cosmetics and even toothpaste, can be used as usual year-round, since these products are unfit to be eaten.
This makes sense. I never understood the lists of "kosher l'Pesach" detergents.

Posted by: Ilana-Davita | Apr 13, 2009 3:06:59 PM

Completely off-topic, but nice to see your SEAL buddies getting some kudos for the rare mission we ever hear about.

Posted by: Alan T. | Apr 13, 2009 6:56:09 PM

David,

Isn't this very similar to the opinion of Rav Riskin?

Posted by: Yehuda | Apr 14, 2009 12:03:44 PM

Somewhat OT, but I couldn't see where to put it: Abel Pharmboy reviews Israeli wines.

Friday Fermentable: The Wines of Israel

Posted by: Liz | Apr 17, 2009 1:34:24 AM

The comments to this entry are closed.